haideti sa ne intrecem in gastronomie!
5 participanți
Gastronomie
claudia27- Numarul mesajelor : 14
Data de inscriere : 31/01/2009
Varsta : 42
Localizare : Hunedoara
- Mesaj n°2
Ciorba de Burta
Ingrediente:
1/2 kg burta (curatata si apoi cintarita), 1/2 kg zarzavat de supa (morcov, patrunjel, telina), o ceapa mare (100 g), 6-8 catei de usturoi, o lamaie, 1-2 galbenusuri, 100 ml smantana, cca. 300 g oase vitel, patrunjel, telina (frunze).
Mod de preparare:
Se procura stomacul intreg, se taie in jumatate, spalindu-se apoi bine, scurs de apa, se presara apoi cu o lingurita cu virf de bicarbonat cu care se freaca bine si se lasa pina a doua zi la rece. A doua zi, se va limpezi din nou in 2-3 ape reci, raminind alba si fara miros.
Stomacul astfel curatat se pune la fiert in 3 l de apa rece,impreuna cu oasele de vitel si o lingurita rasa de sare. Fierbe in 3-4 ore sau chiar mai mult.
Dupa circa 2 ore,se adauga zarzavatul si ceapa taiata in sferturi, fierbindu-se in continuare acoperite la foc mic, pina cind se moaie bine "burta", completind cu apa atunci cind aceasta scade.
Burta fiarta se scoate din supa, se taie fisiide 1/2 cm pe lungime, iar acestea in bucati lungi de 3-4 cm. Bucatile se pun in supa strecurata, completind cu apa cit dorim sa fie de deasa si lasind sa mai fiarba citeva clocote.
Se ia de pe foc, se sareaza, se acreste, dupa gust, cu zeama de lamiie, se drege fierbinte cu galbenus si smintina sau iaurt si se aromeaza cu frunzele mentionate taiate marunt. Se pun deasupra 2 liguri de untdelemn si usturoiul tocat (sau mai mult, dupa dorinta). In lipsa lamaii, ciorba se poate acri cu sare de lamaie, otet sau bors.
1/2 kg burta (curatata si apoi cintarita), 1/2 kg zarzavat de supa (morcov, patrunjel, telina), o ceapa mare (100 g), 6-8 catei de usturoi, o lamaie, 1-2 galbenusuri, 100 ml smantana, cca. 300 g oase vitel, patrunjel, telina (frunze).
Mod de preparare:
Se procura stomacul intreg, se taie in jumatate, spalindu-se apoi bine, scurs de apa, se presara apoi cu o lingurita cu virf de bicarbonat cu care se freaca bine si se lasa pina a doua zi la rece. A doua zi, se va limpezi din nou in 2-3 ape reci, raminind alba si fara miros.
Stomacul astfel curatat se pune la fiert in 3 l de apa rece,impreuna cu oasele de vitel si o lingurita rasa de sare. Fierbe in 3-4 ore sau chiar mai mult.
Dupa circa 2 ore,se adauga zarzavatul si ceapa taiata in sferturi, fierbindu-se in continuare acoperite la foc mic, pina cind se moaie bine "burta", completind cu apa atunci cind aceasta scade.
Burta fiarta se scoate din supa, se taie fisiide 1/2 cm pe lungime, iar acestea in bucati lungi de 3-4 cm. Bucatile se pun in supa strecurata, completind cu apa cit dorim sa fie de deasa si lasind sa mai fiarba citeva clocote.
Se ia de pe foc, se sareaza, se acreste, dupa gust, cu zeama de lamiie, se drege fierbinte cu galbenus si smintina sau iaurt si se aromeaza cu frunzele mentionate taiate marunt. Se pun deasupra 2 liguri de untdelemn si usturoiul tocat (sau mai mult, dupa dorinta). In lipsa lamaii, ciorba se poate acri cu sare de lamaie, otet sau bors.
mcmarimar2002- Numarul mesajelor : 16
Data de inscriere : 01/02/2009
- Mesaj n°3
Re: Gastronomie
Mai tarziu cand voi avea putin mai mult timp, voi reintra pe forum si voi posta cateva retete gustoase care in mod sigur si un incepator in gastronomie va fi mandru de lucrarea sa.V-am facut curiosi?Sper.
Admin- Admin
- Numarul mesajelor : 46
Data de inscriere : 30/01/2009
- Mesaj n°4
Re: Gastronomie
fireste ca suntem curiosi! abia astptam, oricum, suntem niste mancaciosi de prima clasa...
nora_cv32- Numarul mesajelor : 6
Data de inscriere : 02/02/2009
- Mesaj n°5
spaghete cu pui
Ingrediente
400-500 gr. spaghete 300 gr .piept de pui 100 ml.ulei 1 ceapa( 50-60 gr.) 4 linguri bulion de tomate 1 lingura pasta de ardei,sau 1 ardei gras taiat foarte fin sau mixat,sau 1 lingura boia de ardei dulce 1 paharel (50ml.)otet de mere 2 linguri de zahar 2 linguri de faina sare si piper dupa gust 1/2 lingurita cimbru pisat fin 2 frunze de menta
Spaghetele se pregatesc dupa indicatiile de pe ambalaj.Pieptul de pui se toaca foarte fin.Jumatate din cantitatea de ulei se infierbanta si se caleste usor peiptul de pui.Uleiul trebuie sa fie foarte firbinte atunci cand adaugam carnea pentru a permite caramelizarea rapida.Se adauga apoi bulionul de tomate si apoi pasta de ardei.In lipsa pastei de ardei de arde,vom cali usor intr-o lingura de ulei ardeiul sau boiaua,avand grija in cazul celei din urma sa o stingem imediat cu putina apa pentru a nu deveni amara.Se adauga restul ingredientelor si se fierbe cam 20 de minute.Se adauga faina desfacuta in putina apa si se continua fierberea inca 5 minute.Se potriveste gustul.Se obtine un sos foarte gustos cu o culoare intensa deosebit de placuta.Se serveste separat sau impreuna cu spaghetele.Cine doreste poate adauga si putin usturoi si/sau ulei de masline.
400-500 gr. spaghete 300 gr .piept de pui 100 ml.ulei 1 ceapa( 50-60 gr.) 4 linguri bulion de tomate 1 lingura pasta de ardei,sau 1 ardei gras taiat foarte fin sau mixat,sau 1 lingura boia de ardei dulce 1 paharel (50ml.)otet de mere 2 linguri de zahar 2 linguri de faina sare si piper dupa gust 1/2 lingurita cimbru pisat fin 2 frunze de menta
Spaghetele se pregatesc dupa indicatiile de pe ambalaj.Pieptul de pui se toaca foarte fin.Jumatate din cantitatea de ulei se infierbanta si se caleste usor peiptul de pui.Uleiul trebuie sa fie foarte firbinte atunci cand adaugam carnea pentru a permite caramelizarea rapida.Se adauga apoi bulionul de tomate si apoi pasta de ardei.In lipsa pastei de ardei de arde,vom cali usor intr-o lingura de ulei ardeiul sau boiaua,avand grija in cazul celei din urma sa o stingem imediat cu putina apa pentru a nu deveni amara.Se adauga restul ingredientelor si se fierbe cam 20 de minute.Se adauga faina desfacuta in putina apa si se continua fierberea inca 5 minute.Se potriveste gustul.Se obtine un sos foarte gustos cu o culoare intensa deosebit de placuta.Se serveste separat sau impreuna cu spaghetele.Cine doreste poate adauga si putin usturoi si/sau ulei de masline.
ioana- Numarul mesajelor : 8
Data de inscriere : 09/02/2009
Localizare : Bucuresti
- Mesaj n°7
Re: Gastronomie
cu mac n-am facut niciodata cozonac!
NU se pune cozonacul in tava asa de lata!
Si la sfarsit se bate coca cu ulei nu cu lapte,ca sa fie mai afanat .
Dar fiecare face cum stie mai bine!
Imi amintesc ca faceam cozonac inca din primii ani de casatorie si la socru-meu faceam odata cate 4 kilograme de faina si socrul se baga si el sa ma ajute sa framante coca si ma enerva cumplit ca avea par pe maini.
Anul asta n-am mai facut cozonac ,am pregatit un tort diplomat si multe fursecute,saleuri,placinta cu branza.
NU se pune cozonacul in tava asa de lata!
Si la sfarsit se bate coca cu ulei nu cu lapte,ca sa fie mai afanat .
Dar fiecare face cum stie mai bine!
Imi amintesc ca faceam cozonac inca din primii ani de casatorie si la socru-meu faceam odata cate 4 kilograme de faina si socrul se baga si el sa ma ajute sa framante coca si ma enerva cumplit ca avea par pe maini.
Anul asta n-am mai facut cozonac ,am pregatit un tort diplomat si multe fursecute,saleuri,placinta cu branza.
mcmarimar2002- Numarul mesajelor : 16
Data de inscriere : 01/02/2009
- Mesaj n°8
Re: Gastronomie
Mi-e deja mi s-a facut pofta.. Ce bun este cozonacul cald si cu lapte.Miroase deja a sarbatori ..... frumoasele sarbatori de pascale.
|
|